Skil Bola Sepak : C Ronaldo…..Sepakan Percuma

Selain pergerakan lincah di atas padang dengan kemahiran mengawal dan menggelecek bola yang memukau, C Ronaldo juga mempunyai kemahiran menjaringkan gol dari sepakan percuma. Walaupun kadar jaringan dari sepakan percumanya tidaklah tinggi dan tidaklah begitu menarik seperti sepakan lencong David Beckham, tapi ia tetap mendatangkan bahaya kepada pasukan lawan setiap kali beliau mengambil sepakan percuma tersebut.

Dalam salah satu Joga TV yang menampilkan C Ronaldo, terdapat aksi C Ronaldo membuat latihan sepakan dari luar kotak penalti ke arah seseorang yang mengangkat kedua tangannya di hadapan gawang. Bola tersebut masuk melalui celah kedua tangan lelaki tersebut.

Ketepatan, teknik, fokus dan semangat tinggi adalah faktor penyumbang kepada kejayaan dalam sepakan percuma selain nasib. Aku pernah terbaca David Bekham pernah berlatih membuat sepakan percuma sebanyak 1000 kali dalam seminggu untuk tujuan kurang dari 5 sepakan dalam satu perlawanan sebenar dengan 10% kadar jaringan.

Adakah, secara matematiknya, untuk mendapatkan 100% kadar jaringan, beliau perlu berlatih membuat sebanyak 10,000 kali sepakan dalam seminggu? Bagaimana pula dengan konsistensi ketepatan dan teknik? Belum lagi mengambil kira posisi, jarak dan keadaan padang. Malah benteng pemain pertahanan juga perlu diambilkira.

Nampak agak mustahil, tapi impossible is nothing…..and luck is almost everything.

Advertisements

1 Komen

Filed under Klip Video, Lain-lain

One response to “Skil Bola Sepak : C Ronaldo…..Sepakan Percuma

  1. gue demen tu,,,klo lagi maen gerakanyaa tu ,,,gesit banget ,,,,

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s