Skil Bola Sepak : C Ronaldo……Lagi

Cristiano Ronaldo dos Santos Aveiro adalah nama penuh Cristiano Ronaldo dilahirkan pada 5/2/1985 di Madeira, Portugal. Kerjaya pro nya bermula di Sporting Lisbon sebuah kelab besar di Portugal yang mempunyai kemudahan sukan bertaraf dunia.

Seawal usia 16 tahun C Ronaldo yang mula bermain di dalam kancah kejohanan bawah 17 tahun UEFA, bakatnya telah dikesan oleh beberapa kelab besar. Antaranya adalah Liverpool yang pada ketika itu dikendalikan oleh Gerrard Houlier. Tetapi Houlier berpendapat bahawa C Ronaldo masih terlalu mentah dan perlukan masa untuk menjadi pemain bola sepak ternama.

Aku rasa Houlier mesti menyesal kerana gagal untuk lebih awal mengikat C Ronaldo. Mungkin juga polisi Liverpool ketika itu tidak menjuruskan kepada pembangunan bola sepak remaja.

Bakat C Ronaldo lebih menyerlah dan beliau adalah satu-satunya pemain di kelab Sporting Lisbon yang telah bermain untuk kejohanan bawah 16 tahun, bawah 17 tahun, B team dan first team dalam satu musim. Sir Alex juga telah menghidu bakat dan kebolehan C Ronaldo ketika pertemuan di antara Man U dan Sporting Lisbon dalam satu perlawanan jemputan sempena perasmian stadium Alvalade XXI di Lisbon, Portugal.

Sir Alex yang turut di sokong oleh pemain-pemain lain Man U di perlawanan tersebut telah mendapatkan pemain tersebut dengan fee perpindahan sebanyak 12.24 juta pound. Sporting Lisbon yang menjalinkan hubungan kerjasama dari segi pembangunan bola sepak dengan Man U menjadikan urusan perpindahan pemain hebat tersebut lebih lancar dan mudah.

Selebihnya……tengokla sendiri video klip ni.

Kemahiran mengawal bola tahap tertinggi, punya kepantasan, bijak dan ketajaman serangan. Pakej lengkap untuk seorang penyerang di bahagian sayap.

Advertisements

5 Komen

Filed under Klip Video, Lain-lain

5 responses to “Skil Bola Sepak : C Ronaldo……Lagi

  1. redapples

    hahaha sebab tu aku minat dengan permainan C.R neh walaupun kawan-kawan kutuk aku sebab aku tak gheti main bola macam dia. 🙂

  2. mmg gempak skill die…de x tips2 nk kuatkn stamina…..aq nk ar….

  3. darwiish

    saya suka c.r main dendan bagus

  4. darwiish

    saya suka c.r,kerana dia pandai main bola bukan macam abang saua

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s