Skil Bola Sepak Part I : Joga Bonito

Betul tak apa yang aku katakan mengenai skil individu bola sepak? Malah Eric Cantona pun mengatakan perkara yang sama mengenainya dalam JogaTV yang ditaja oleh Nike.

Bagi yang belum tau apa itu Joga Bonito, ia adalah merupakan bahasa Sepanyol dan Portugis yang merujuk kepada ‘play nice’ atau ‘play beautiful’. Dalam bahasa Malaysia mungkin boleh diterjemahkan kepada ‘mainkanlah dengan cantik’ atau ‘permainan bersih’. Ia juga merujuk kepada satu bentuk kempen permainan bola sepak yang bersih, ‘fair play’ dan cantik seperti yang ditonjolkan oleh pasukan Brazil.

Tiada lagi tackle keras, tackle dari arah belakang atau terjahan yang boleh menyebabkan kecederaan serius kepada pemain lawan semata-mata untuk menghalang pemain tersebut dari terus bermain dalam satu-satu perlawanan. Tackle dan terjahan adalah perkara biasa dan perlu dalam permainan bola sepak tetapi ia harus dilakukan dengan bersih dan semata-mata untuk merampas bola bukannya untuk menyebabkan kecederaan kepada pemain lawan.

Marco Van Basten adalah salah seorang mangsa kepada tackle keras dari arah belakang yang menyebabkan beliau terus bersara dari bermain bola sepak semasa beliau masih di awal puncak kariernya. Aku pun sama.:)

Advertisements

Tinggalkan komen

Filed under Klip Video, Lain-lain

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s