Skil Bola Sepak : C Ronaldo……Lagi

Cristiano Ronaldo dos Santos Aveiro adalah nama penuh Cristiano Ronaldo dilahirkan pada 5/2/1985 di Madeira, Portugal. Kerjaya pro nya bermula di Sporting Lisbon sebuah kelab besar di Portugal yang mempunyai kemudahan sukan bertaraf dunia.

Seawal usia 16 tahun C Ronaldo yang mula bermain di dalam kancah kejohanan bawah 17 tahun UEFA, bakatnya telah dikesan oleh beberapa kelab besar. Antaranya adalah Liverpool yang pada ketika itu dikendalikan oleh Gerrard Houlier. Tetapi Houlier berpendapat bahawa C Ronaldo masih terlalu mentah dan perlukan masa untuk menjadi pemain bola sepak ternama.

Aku rasa Houlier mesti menyesal kerana gagal untuk lebih awal mengikat C Ronaldo. Mungkin juga polisi Liverpool ketika itu tidak menjuruskan kepada pembangunan bola sepak remaja.

Bakat C Ronaldo lebih menyerlah dan beliau adalah satu-satunya pemain di kelab Sporting Lisbon yang telah bermain untuk kejohanan bawah 16 tahun, bawah 17 tahun, B team dan first team dalam satu musim. Sir Alex juga telah menghidu bakat dan kebolehan C Ronaldo ketika pertemuan di antara Man U dan Sporting Lisbon dalam satu perlawanan jemputan sempena perasmian stadium Alvalade XXI di Lisbon, Portugal.

Sir Alex yang turut di sokong oleh pemain-pemain lain Man U di perlawanan tersebut telah mendapatkan pemain tersebut dengan fee perpindahan sebanyak 12.24 juta pound. Sporting Lisbon yang menjalinkan hubungan kerjasama dari segi pembangunan bola sepak dengan Man U menjadikan urusan perpindahan pemain hebat tersebut lebih lancar dan mudah.

Selebihnya……tengokla sendiri video klip ni.

Kemahiran mengawal bola tahap tertinggi, punya kepantasan, bijak dan ketajaman serangan. Pakej lengkap untuk seorang penyerang di bahagian sayap.

About these ads

5 Komen

Filed under Klip Video, Lain-lain

5 responses to “Skil Bola Sepak : C Ronaldo……Lagi

  1. redapples

    hahaha sebab tu aku minat dengan permainan C.R neh walaupun kawan-kawan kutuk aku sebab aku tak gheti main bola macam dia. :)

  2. mmg gempak skill die…de x tips2 nk kuatkn stamina…..aq nk ar….

  3. darwiish

    saya suka c.r main dendan bagus

  4. darwiish

    saya suka c.r,kerana dia pandai main bola bukan macam abang saua

Tinggalkan Jawapan

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Tukar )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Tukar )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Tukar )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Tukar )

Connecting to %s